Case Precedent: Liège-Guillemins TGV Railway Station

The Liège-Guillemins TGV railway station is stunning. Its vaulted structure was built in sections, each literally pushed forward as it was completed using a construction technique developed to reduce disturbance to the active train traffic below. Narrow canopies extend south like fingers past the main roof to shelter extra passengers during peak travel times, when the number of cars on a train almost doubles. Calatrava’s facadeless structure offers clear views of the city spread out before the platforms, which are raised about 15 feet above the ground. Ten circular shops animate the concourse level at grade. The slab between the two levels is supported by concrete arches — cast on-site — separated by glass block.

Source: Architectural Record

Gross square footage:
527,000 sq. ft. (including tracks)

Completion date: September 2009

Architect:
Santiago Calatrava LLC
713 Park Avenue
New York, NY 10021
212.452.1046

Advertisements
  1. It is truly a nice and helpful piece of information. I’m satisfied that you shared this useful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: